Strafrecht

Indien wordt gevreesd voor een aanhouding, maar ook wanneer iemand zich bij de politie moet melden voor een verhoor kan voorafgaand advies gevraagd worden aan Monique. Zij legt dan uit wat de rechten en plichten van een verdachte of getuige zijn en of er überhaupt een verplichting bestaat gehoor te geven aan de oproep. Familieleden, vrienden of kennissen kunnen ook voor iemand die is aangehouden of wordt aangehouden contact met Monique opnemen. Goed geadviseerd zijn in de voorfase voorkomt de nodige stress en is van invloed op het verloop van het gehele strafproces. Monique neemt de tijd voor de zaak en informeert over de proceskansen, het verloop van een strafprocedure, de te verwachten duur van een eventuele voorlopige hechtenis alsook een eventueel te verwachten straf.

Direct contact

Het verloop van een strafzaak

Veelal start een strafzaak voor een verdachte met een aanhouding in of buiten heterdaad. De politie heeft veelal geruime tijd onderzoek gedaan, terwijl de verdachte geen kennis draagt van de inhoud van het strafdossier. Een verdachte heeft recht op bijstand van een advocaat voorafgaand aan het politieverhoor en vanaf 1 maart 2016 is het voor bijna alle zaken mogelijk als advocaat aanwezig te zijn bij het verhoor. In deze voorfase beschikt een advocaat veelal nog niet over een strafdossier. Indien de officier van justitie, na de periode van 9 uur voor verhoor meent dat de verdachte langer dan drie dagen, met een eventuele verlenging van drie dagen (de zogenoemde inverzekeringstelling), moet worden vastgehouden, zal de verdachte voorgeleid worden bij de rechter commissaris. De advocaat ontvangt dan het (voorgeleidings)dossier. De rechter commissaris zal, kort gezegd, toetsen of de aanhouding en inverzekeringstelling rechtmatig zijn geweest. Voorts dient deze rechter te beoordelen of er een gerechtvaardigd vermoeden bestaat dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het in het bevel van bewaring opgenomen strafbare feit. Vervolgens kijkt deze rechter of er gronden zijn om de verdachte nog langer vast te houden en dient hij een beslissing te nemen op een eventueel verzoek tot opheffing en/of schorsing van de voorlopige hechtenis. Indien de verdachte door de rechter commissaris in bewaring wordt gesteld (voor de duur van 14 dagen) zal vervolgens binnen die 14 dagen een raadkamer zitting worden gepland, waarin de verlenging van de voorlopige hechtenis wordt gevorderd voor de duur van 30, 60 of 90 dagen. De zaak zal, indien de verdachte nog in voorlopige hechtenis verblijft, vervolgens binnen 90 dagen op zitting geplaatst moeten worden, om inhoudelijk, dan wel in grotere strafzaken pro forma, te worden behandeld.

Schadevergoeding

Ook voor het indienen van een verzoek tot schadevergoeding kan contact worden opgenomen. Er kan onder meer een verzoek tot schadevergoeding worden ingediend wanneer een verdachte is vrijgesproken, maar ook wanneer bijvoorbeeld een strafzaak is geseponeerd. Er wordt dan een vergoeding aan de Staat gevraagd voor de tijd die dat een verdachte ten onrechte in het politiebureau en/of in een huis van bewaring heeft doorgebracht. Monique kan het verzoekschrift, dat de verzoeker mede dient te onderteken, indienen bij het gerecht waar de zaak heeft gediend en/of in het arrondissement waar de verdachte is aangehouden.

Second opinion

Wanneer getwijfeld wordt aan de deskundigheid van de huidige advocaat van een verdachte kan gedurende het gehele strafproces een second opinion worden gevraagd aan Monique.

ONZE WAARDEN
Een advocaat die gelooft in de rechten van alle betrokkenen en streeft om daar het best mogelijke resultaat te behalen.
ADVIES NODIG?

Wacht niet, neem direct
contact met ons op.

Voorkomen is beter dan genezen!