Personen- en Familierecht

Een verzoekschrift echtscheiding en/of scheiding van tafel en bed moet via een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Dit verzoek kan gezamenlijk worden gedaan, of door een van de echtgenoten, indien het niet mogelijk is om samen in onderling overleg tot algehele afspraken te komen.

De grond voor echtscheiding (en scheiding van tafel en bed) is de duurzame ontwrichting. Indien u kinderen heeft uit het huwelijk, dan dient een ouderschapsplan te worden opgesteld en ingediend, voor zover mogelijk. In een ouderschapsplan worden onder andere afspraken gemaakt over de verdeling van de zorg over de kinderen en de te betalen kinderalimentatie.

Veelal is het ook in het belang van de kinderen dat een ouderschapsplan wordt opgesteld na de beëindiging van een relatie na samenwoning, waarbij geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is aangegaan. Dit voorkomt, kort gezegd, problemen in de toekomst.
Bij een gezamenlijk verzoek is het veelal van belang afspraken te maken in een convenant ter zake de verdeling van de gemeenschap, de te betalen partneralimentatie en/of de pensioenverevening.

Een eenzijdig verzoekschrift echtscheiding wordt door een deurwaarder betekend. Na betekening wordt een termijn van zes weken gegund voor het indienen van een verweerschrift. Het is mogelijk eenmalig uitstel van vier weken te vragen voor het indienen van een verweerschrift. Vervolgens zal de rechtbank een datum bepalen waarop de verzoeken en verweren worden behandeld. Veelal geeft de rechtbank zes weken na de mondelinge behandeling een beschikking af.

Tegen de uitspraak (beschikking) van de rechter staat een termijn van drie maanden open voor hoger beroep. Zodra de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand is het huwelijk beëindigd.

Direct contact

Voorlopige voorzieningen

Wanneer sprake is van spoed en de lopende scheidingsprocedure kan worden afgewacht kan de rechter worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Zo kan de rechter bijvoorbeeld worden verzocht een bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie vast te stellen, te bepalen wie gedurende de echtscheidingsprocedure gebruik mag maken van de echtelijke woning, aan wie de kinderen worden toevertrouwd. Tevens kan de rechter verzoeken een zorg – en/of contactregeling te bepalen.

Beëindiging geregistreerd partnerschap

Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, zonder rechter, heeft men een advocaat (of notaris) nodig. De advocaat of notaris kan een overeenkomst (convenant) opstellen. In de overeenkomst staat dat partijen het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en partijen maken afspraken over onder andere de verdeling van de gemeenschap, partneralimentatie en pensioen.Indien partijen niet samen afspraken kunnen maken en/of er zijn minderjarige kinderen dan moet via een advocaat een (eenzijdig) verzoek worden ingediend tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Zodra de overeenkomst of beschikking van de rechtbank is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap beëindigd. Dit moet uiterlijk binnen drie maanden na het onherroepelijk worden van de beschikking worden gedaan.

Erkenning en gezag

Ouders hebben het gezamenlijk gezag over hun kinderen indien deze zijn geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook wanneer ouders na de geboorte van hun kind met elkaar trouwen, krijgen zij automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag, indien de vader het kind heeft erkend.

Het uitgangspunt van de wetgever is dat het gezamenlijk gezag ook na echtscheiding blijft bestaan. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat er sprake is van een goede verstandhouding of communicatie tussen de ouders, alhoewel dit wel in het belang van het kind wordt geacht. Het kan zijn dat partijen niet meer kunnen communiceren. Aan de rechter kan worden verzocht het gezamenlijk gezag te wijzigingen in een eenhoofdig gezag. Als de moeder de vader niet het gezamenlijk gezag wil geven, ook in gevallen waarin de vader de minderjarige alleen heeft erkend, dan kan de vader de rechter daarom verzoeken. Een dergelijk verzoek wordt veelal toegewezen, tenzij sprake is van de zogenoemde “klemcriteria” en het niet in het belang van uw kinderen is een verzoek toe te wijzen.

Het gezamenlijk gezag wordt feitelijk alleen afgewezen als er een onaanvaardbaar risico bestaat dat de kinderen klem of verloren raken tussen beide ouders. Indien een van beide ouders van mening is dat gezamenlijk gezag niet in het belang van hun kind is, kunnen zij verzoeken om eenhoofdig gezag.

Gerechtelijke vaststelling vaderschap

Een minderjarige kan de rechtbank verzoeken het vaderschap gerechtelijk vast te stellen. Veelal zal het vaderschap met een DNA onderzoek vastgesteld moeten worden. De rechtbank zal een bijzonder curator benoemen om de belangen van het kind te behartigen en de rechtbank te adviseren. Indien het vaderschap vast staat zal de rechter het verzoek veelal toewijzen.

Ondertoezichtstelling en/of uithuisplaatsing

Als de geestelijke of zedelijke belangen en/of de gezondheid van een kind ernstig worden bedreigd, kan de kinderrechter op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming besluiten een minderjarige onder toezicht te stellen van een gezinsvoogdij instelling. Een ondertoezichtstelling beperkt het gezag van de ouders. Ouders dienen de aanwijzingen van de jeugdbeschermer op te volgen. Het is mogelijk, tot en met de zittingsdag, schriftelijk en mondeling verweer te voeren. Tegen een afgegeven beslissing van de rechter (beschikking) staat gedurende drie maanden hoger beroep open.

Wanneer sprake is van een ernstige bedreigende situatie en het aannemelijk is dat andere middelen ter afwending van de ernstige bedreiging falen of naar alle waarschijnlijkheid zullen falen, en een ondertoezichtstelling niet voldoende is kan tevens verzocht worden om een uithuisplaatsing van het kind. Ook tegen deze beslissing staat gedurende drie maanden hoger beroep open.

ONZE WAARDEN
Een advocaat die gelooft in de rechten van alle betrokkenen en streeft om daar het best mogelijke resultaat te behalen.
ADVIES NODIG?

Wacht niet, neem direct
contact met ons op.

Voorkomen is beter dan genezen!